Vianočný majonézový šalát 5-krát inak

Vianočný majonézový šalát 5-krát inak

Tradičný Vianočný zemiakový šalát 

  • 6 ks zemiakov strednej veľkosti
  • 3 ks vajce
  • 1 ks cibuľa
  • 2 ks mrkva čerstvá
  • 1 ks konzerva hrášku
  • 4 ks kyslá uhorka
  • 1 ks majonéza
  • soľ,
  • čierne korenie mleté
  • cukor

 

Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť.

Medzi tým si uvaríme vajíčka na tvrdo 6-8 minút. Nie dlhšie, aby žĺtka nemali nazelenalú farbu.

V ďalšom hrnci si uvaríme mrkvu v celku. A nadrobno nakrájanú červenú cibuľu dáme tiež variť, cibuľa bude ľahšie stráviteľná. Necháme ju variť max 4 minúty .

Pretlačíme si vychladené zemiaky a vajíčka. Pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky, ktoré dáme do väčšej misky. Pridáme uvarenú a nakrájanú mrkvu, sterilizovaný hrášok a vychladenú cibuľku. Pridáme majonézu a všetko dôkladne jemne premiešame.

Nakoniec pridáme ešte nálev z kyslých uhoriek. Dochutíme soľou, čiernym korením (mletým) a cukrom. Šalát necháme odležať v chladničke.

 

Majonézový šalát s jablkami

  • 1 kg zemiakov strednej veľkosti
  • 2 ks jablká
  • 1 ks cibuľa
  • 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 ks mrkva čerstvá
  • 5 ks kyslá uhorka
  • 100ml kyslá smotana
  • 100ml majonéza (to je cca polovica)
  • mrazený hrášok
  • horčica
  • soľ,
  • čierne korenie mleté
  • cukor

 

Uvaríme si zemiaky v šupke. Dávame si pozor, aby sa nám nerozvarili. Po uvarení ich necháme dobre vychladnúť a pretlačíme ich do väčšej misky. Pridáme uvarenú mrkvu nakrájanú na kocky, nadrobno nakrájané jablká a cibuľu. Hrášok na 2 minúty dáme do vriacej vody a potom pridáme do šalátu. V ďalšej miske zmiešame horčicu, majonézu, kyslú smotanu a vňatku. Dochutíme podľa chuti cukrom, soľou a čiernym korením.

 

Vegánsky majonézový šalát z kešu orieškov

  • 1 kg zemiakov strednej veľkosti
  • 1 ks mladá cibuľka
  • 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 3 ks mrkva čerstvá
  • 5 ks kyslá uhorka
  • 200g kešu orieškov
  • 1ks citrón
  • mrazený hrášok
  • soľ
  • čierne korenie mleté
  • kokosový cukor

 

Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť.

Medzi tým si uvaríme majonézu z kešu. Kešu necháme namočené cez noc alebo aspoň 3hodiny aby dobre zmäkli. Dáme ich do mixéra spolu s vodou, soľou a čiernym korením. Vymixujeme to dohladka. Pridáme šťavu z citróna podľa chuti a ešte premiešame. Nakoniec pridáme najemno nakrájanú cibuľku.

V ďalšom hrnci si uvaríme mrkvu v celku a nadrobno nakrájanú červenú cibuľu dáme tiež variť, cibuľa bude ľahšie stráviteľná. Necháme ju variť max 4 minúty .

Pretlačíme si vychladené zemiaky a do väčšej misky pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky. Pridáme uvarenú a nakrájanú mrkvu. Mrazený hrášok oblanšírujeme (ponoríme do v horúcej vody na 1-2min) a pridáme do šalátu. Pridáme kešu majonézu a všetko dôkladne jemne premiešame.

Nakoniec pridáme ešte nálev z kyslých uhoriek. Dochutíme soľou, čiernym korením (mletým) kokosovým cukrom a vňaťkou. Šalát necháme odležať v chladničke.

 

Diétny zemiakový šalát s jogurtom

  • 1 kg zemiakov strednej veľkosti
  • 1 ks mladá cibuľka
  • 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
  • 500g zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
  • 5 ks kyslá uhorka
  • 3ks vajce
  • morská soľ
  • čierne korenie mleté
  • horčica
  • 250ml grécky jogurt
  • kokosový cukor

 

Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť.

Medzi tým si uvaríme vajíčka na tvrdo 6-8 minút. Pozor nie dlhšie, aby žĺtka nemali nazelenalú farbu. Nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú dáme tiež variť. Cibuľa bude ľahšie stráviteľná. Necháme ju variť max 4 minúty .

Pretlačíme si vychladené zemiaky a vajíčka do väčšej misky.  Pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky, sterilizovaný hrášok mrkvu a kukuricu a vychladenú cibuľku. Pridáme grécky jogurt a všetko dôkladne jemne premiešame.

Nakoniec pridáme ešte nálev z kyslých uhoriek. Dochutíme horčicou, soľou, čiernym korením (mletým) a cukrom. Šalát necháme odležať v chladničke.

 

Cibuľovo-zemiakový šalát

  • 1 kg zemiakov strednej veľkosti
  • 1 ks cibuľa
  • 10 ks kyslá uhorka
  • soľ,
  • čierne korenie mleté
  • cukor
  • ocot
  • Sterilizovaná paprika

 

Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť. Následne ich pretlačíme do väčšej misky. Cibuľu si nakrájame na pásiky a na 3 min opražíme na ohni. Pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky, sterilizovanú papriku a dochutíme octom, cukrom a nálevom z uhoriek, soľ a čierne korenie .

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás