Vianočný majonézový šalát 5-krát inak
Tradičný Vianočný zemiakový šalát
- 6 ks zemiakov strednej veľkosti
- 3 ks vajce
- 1 ks cibuľa
- 2 ks mrkva čerstvá
- 1 ks konzerva hrášku
- 4 ks kyslá uhorka
- 1 ks majonéza
- soľ,
- čierne korenie mleté
- cukor
Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť.
Medzi tým si uvaríme vajíčka na tvrdo 6-8 minút. Nie dlhšie, aby žĺtka nemali nazelenalú farbu.
V ďalšom hrnci si uvaríme mrkvu v celku. A nadrobno nakrájanú červenú cibuľu dáme tiež variť, cibuľa bude ľahšie stráviteľná. Necháme ju variť max 4 minúty .
Pretlačíme si vychladené zemiaky a vajíčka. Pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky, ktoré dáme do väčšej misky. Pridáme uvarenú a nakrájanú mrkvu, sterilizovaný hrášok a vychladenú cibuľku. Pridáme majonézu a všetko dôkladne jemne premiešame.
Nakoniec pridáme ešte nálev z kyslých uhoriek. Dochutíme soľou, čiernym korením (mletým) a cukrom. Šalát necháme odležať v chladničke.
Majonézový šalát s jablkami
- 1 kg zemiakov strednej veľkosti
- 2 ks jablká
- 1 ks cibuľa
- 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
- 3 ks mrkva čerstvá
- 5 ks kyslá uhorka
- 100ml kyslá smotana
- 100ml majonéza (to je cca polovica)
- mrazený hrášok
- horčica
- soľ,
- čierne korenie mleté
- cukor
Uvaríme si zemiaky v šupke. Dávame si pozor, aby sa nám nerozvarili. Po uvarení ich necháme dobre vychladnúť a pretlačíme ich do väčšej misky. Pridáme uvarenú mrkvu nakrájanú na kocky, nadrobno nakrájané jablká a cibuľu. Hrášok na 2 minúty dáme do vriacej vody a potom pridáme do šalátu. V ďalšej miske zmiešame horčicu, majonézu, kyslú smotanu a vňatku. Dochutíme podľa chuti cukrom, soľou a čiernym korením.
Vegánsky majonézový šalát z kešu orieškov
- 1 kg zemiakov strednej veľkosti
- 1 ks mladá cibuľka
- 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
- 3 ks mrkva čerstvá
- 5 ks kyslá uhorka
- 200g kešu orieškov
- 1ks citrón
- mrazený hrášok
- soľ
- čierne korenie mleté
- kokosový cukor
Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť.
Medzi tým si uvaríme majonézu z kešu. Kešu necháme namočené cez noc alebo aspoň 3hodiny aby dobre zmäkli. Dáme ich do mixéra spolu s vodou, soľou a čiernym korením. Vymixujeme to dohladka. Pridáme šťavu z citróna podľa chuti a ešte premiešame. Nakoniec pridáme najemno nakrájanú cibuľku.
V ďalšom hrnci si uvaríme mrkvu v celku a nadrobno nakrájanú červenú cibuľu dáme tiež variť, cibuľa bude ľahšie stráviteľná. Necháme ju variť max 4 minúty .
Pretlačíme si vychladené zemiaky a do väčšej misky pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky. Pridáme uvarenú a nakrájanú mrkvu. Mrazený hrášok oblanšírujeme (ponoríme do v horúcej vody na 1-2min) a pridáme do šalátu. Pridáme kešu majonézu a všetko dôkladne jemne premiešame.
Nakoniec pridáme ešte nálev z kyslých uhoriek. Dochutíme soľou, čiernym korením (mletým) kokosovým cukrom a vňaťkou. Šalát necháme odležať v chladničke.
Diétny zemiakový šalát s jogurtom
- 1 kg zemiakov strednej veľkosti
- 1 ks mladá cibuľka
- 2 lyžičky čerstvej petržlenovej vňate
- 500g zaváraný hrášok, mrkva a kukurica
- 5 ks kyslá uhorka
- 3ks vajce
- morská soľ
- čierne korenie mleté
- horčica
- 250ml grécky jogurt
- kokosový cukor
Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť.
Medzi tým si uvaríme vajíčka na tvrdo 6-8 minút. Pozor nie dlhšie, aby žĺtka nemali nazelenalú farbu. Nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú dáme tiež variť. Cibuľa bude ľahšie stráviteľná. Necháme ju variť max 4 minúty .
Pretlačíme si vychladené zemiaky a vajíčka do väčšej misky. Pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky, sterilizovaný hrášok mrkvu a kukuricu a vychladenú cibuľku. Pridáme grécky jogurt a všetko dôkladne jemne premiešame.
Nakoniec pridáme ešte nálev z kyslých uhoriek. Dochutíme horčicou, soľou, čiernym korením (mletým) a cukrom. Šalát necháme odležať v chladničke.
Cibuľovo-zemiakový šalát
- 1 kg zemiakov strednej veľkosti
- 1 ks cibuľa
- 10 ks kyslá uhorka
- soľ,
- čierne korenie mleté
- cukor
- ocot
- Sterilizovaná paprika
Zemiaky si uvaríme v šupke na miernom ohni. Dávame si pozor, aby sa nerozvarili. Scedíme z nich vodu a dáme von vychladnúť. Následne ich pretlačíme do väčšej misky. Cibuľu si nakrájame na pásiky a na 3 min opražíme na ohni. Pridáme kyslé uhorky pokajané na malé kocky, sterilizovanú papriku a dochutíme octom, cukrom a nálevom z uhoriek, soľ a čierne korenie .