Tradičná talianska paradajková omáčka
Na tradičnú paradajkovú omáčku sme použili cibuľu, mrkvu a stonkový zeler. Omáčka sa robí na olivovom oleji. Určite si vyberte BIO olej a neoľutujete. Do omáčky pridajte aj cesnak.
INGREDIENCIE
- 1kg olúpaných, čerstvých paradajok (Kotejlka alebo Čerinka),
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľkej cibule nakrájanej nadrobno
- 1 veľká mrkva nakrájanej nadrobno
- 2 stonky zeleru vrátane zelených výhonkov (jemne nakrájaná) môžete ju aj postrúhať
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 strúčiky cesnaku,
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- Soľ
- Čierne korenie
Na panvici rozohrejeme olivový olej. Pridáme na jemno nakrájanú cibuľu, cesnak mrkvu, zeler a petržlenovú vňať. Na miernej teplote miešame. Znížime teplotu na minimum a prikryte pokrievkou. Za občasného miešania varíme 15 až 20 minút, kým zelenina nezmäkne a neprepečie sa.
Keď zelenina zmäkla pridáme nakrájané a olúpané paradajky a paradajkový pretlak, bazalku, soľ, korenie a dusíme. Dusíme to na miernom ohni, stiahneme plameň a varíme odokryté asi 15 minút.
Paradajkovú omáčku môžeme nechať hustejšiu alebo ju rozmixovať tyčovým mixérom.
Omáčku môžeme skladovať v chladničke alebo aj zavariť.