TOP 5 receptov, ako spracovať paradajky 

TOP 5 receptov, ako spracovať paradajky 

Paradajkový džem 

paradajkový džem

Zdroj:pixabay.com

Na paradajkový džem si vyberte veľmi sladkú odrodu paradajok. Za nás určite Medulka a Bejbynka. Tieto odrody sú špecifické tým, že sú sladké ako med, preto sú vhodné aj do džemu. Paradajkový džem alebo lekvár chuťovo trochu pripomína šípkový džem.

  • 2 kg cherry paradajok Bejbynka alebo Medulka
  • 2 balenia Gelfixu 3:1
  • 1 kg trstinového cukru 
  • 1 balíček vanilkového cukru 
  • 4 klinčeky
  • 1 ks šťavy z citróna

Rajčiny najprv umyjeme a dáme do hrnca variť. Keď sa paradajky rozvaria, rozmixujeme ich a scedíme ich cez sitko a zbavíme ich tak jadierok. Paradajkovú zmes dáme späť do hrnca a pridáme tam cukor s gelfixom, klinčeky, vanilkový cukor a šťavu z citróna. Celé to varíme ešte 30 minút. Čas prispôsobíme hustote džemu. Pripravíme si poháre (najlepšie malé) a džem do nich nalejeme. Poháriky musia byť úplne suché. Následne ich plníme a po naplnení pevne zatvoríme a otočíme ich naopak. A potom ich necháme už iba vychladnúť. Video recept nájdete tu. 

Paradajková omáčka pomodoro

Talianská omáčka, ktorá sa hodí ku všetkým cestovinám. Vynikájúca je so špagetami, raviollami a dokonca aj do polievky. 

  • 2 kg cherry paradajok Koktejlka
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 ks mrkva
  • 2 ks stonkový zeler
  • 4 lyžice olivového oleja 
  • 1 hrsť bazalky 
  • 100g masla
  • cukor 
  • soľ 

Cibuľu, paradajky, zeler a mrkvu nakrájame na kocky a dáme variť. Keď sa všetko dobre rozvarí rozmixujeme a prepasírujeme. Nakoniec ochutíme podľa potreby soľou a cukrom a pridáme maslo a celú bazalku varíme na slabom ohni asi 15 min. Bazalku vytiahneme a omáčku nalejeme do pohárov. Pevne uzavrieme, otočíme naopak a necháme pod utierkou vyhladnúť. 

 

Paradajková šťava 

2 kg cherry paradajok Čerinka alebo Koktejlka

Rajčinová šťava je zdravá, pretože obsahuje veľa lykopénu. Paradajky nakrájajte, vložte do hrnca a za častého miešania ich pomaly rozvarte. Potom ich rozmixujte ponorným mixérom a prepasírujte cez jemné sitko. Nalejte to do pohárov a sterilizujte pri 80 °C asi 20 minút. Poháre otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.

 

Paradajky vo vlastnej šťave

  • 2 kg cherry paradajok Čerinka
  • paradajková šťava (recept vyššie)
  • soľ

Paradajky zbavíme šupky tak, že ich namočíme na chvíľku do vriacej vody a následne schladíme studenou vodou. Potom ich ľahko ošúpeme a poukladáme do pohárov. Paradajky zalejeme s prepasírovanou šťavou z rajčín a následne poháre uzatvoríme a sterilizujeme 10 minút pri teplote 80 stupňov. 

Paradajky vo vlastnej šťave sú vhodné na prípravu pizze, omáčok na špagety alebo leča.

 

Hustý paradajkový kečup s cviklou

O tom, že najlepší a určite aj najzdravší je domáci kečup, nemusíme ani písať. Tu je recept na krásny červený kečup, ktorý určite stojí za ochutnanie.

Suroviny

·   1 kg paradajok (my sme použili ½ Strápáčika a ½ Koktejlky)

·   1ks väčšej cvikly

·  ½ kg jabĺk

·  ¼ kg cibule

·  5 strúčikov cesnaku

·  1 dcl octu

·  200g cukru

·  6 čajových lyžičiek mletého čierneho korenia 

·  1 čajová lyžička sladkej mletej papriky

·  1 čajová lyžička sladkej pálivej papriky

·  6ks celého čierneho korenia

·  6ks celého nového korenia

·  6ks bobkového listu

·  klinčeky

Paradajky, cesnak, cibuľu a jablká (môžeme aj so šupkou) pokrájame. Cviklu postrúhame. Cibuľu s cesnakom do zlatista opražíme a pridáme paradajky jablká a cibuľu. Postupne pridáme koreniny a varíme cca 1 hodinu. Ak máte radi jemne pikantnú verziu môžete pridať viac pálivej papriky alebo nadrobno nakŕajanú chilli papričku.

Prepasírujeme a necháme vychladnúť. Dáme do čistých menších pohárov, dbáme na to, aby gumička na uzávere bola suchá. Viečkom dobre uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 100°C, 30 minút.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás