TOP 5 receptov, ako spracovať paradajky
Paradajkový džem
Zdroj:pixabay.com
Na paradajkový džem si vyberte veľmi sladkú odrodu paradajok. Za nás určite Medulka a Bejbynka. Tieto odrody sú špecifické tým, že sú sladké ako med, preto sú vhodné aj do džemu. Paradajkový džem alebo lekvár chuťovo trochu pripomína šípkový džem.
- 2 kg cherry paradajok Bejbynka alebo Medulka
- 2 balenia Gelfixu 3:1
- 1 kg trstinového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 klinčeky
- 1 ks šťavy z citróna
Rajčiny najprv umyjeme a dáme do hrnca variť. Keď sa paradajky rozvaria, rozmixujeme ich a scedíme ich cez sitko a zbavíme ich tak jadierok. Paradajkovú zmes dáme späť do hrnca a pridáme tam cukor s gelfixom, klinčeky, vanilkový cukor a šťavu z citróna. Celé to varíme ešte 30 minút. Čas prispôsobíme hustote džemu. Pripravíme si poháre (najlepšie malé) a džem do nich nalejeme. Poháriky musia byť úplne suché. Následne ich plníme a po naplnení pevne zatvoríme a otočíme ich naopak. A potom ich necháme už iba vychladnúť. Video recept nájdete tu.
Paradajková omáčka pomodoro
Talianská omáčka, ktorá sa hodí ku všetkým cestovinám. Vynikájúca je so špagetami, raviollami a dokonca aj do polievky.
- 2 kg cherry paradajok Koktejlka
- 1 stredná cibuľa
- 2 ks mrkva
- 2 ks stonkový zeler
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 hrsť bazalky
- 100g masla
- cukor
- soľ
Cibuľu, paradajky, zeler a mrkvu nakrájame na kocky a dáme variť. Keď sa všetko dobre rozvarí rozmixujeme a prepasírujeme. Nakoniec ochutíme podľa potreby soľou a cukrom a pridáme maslo a celú bazalku varíme na slabom ohni asi 15 min. Bazalku vytiahneme a omáčku nalejeme do pohárov. Pevne uzavrieme, otočíme naopak a necháme pod utierkou vyhladnúť.
Paradajková šťava
2 kg cherry paradajok Čerinka alebo Koktejlka
Rajčinová šťava je zdravá, pretože obsahuje veľa lykopénu. Paradajky nakrájajte, vložte do hrnca a za častého miešania ich pomaly rozvarte. Potom ich rozmixujte ponorným mixérom a prepasírujte cez jemné sitko. Nalejte to do pohárov a sterilizujte pri 80 °C asi 20 minút. Poháre otočte hore dnom a nechajte ich vychladnúť.
Paradajky vo vlastnej šťave
- 2 kg cherry paradajok Čerinka
- paradajková šťava (recept vyššie)
- soľ
Paradajky zbavíme šupky tak, že ich namočíme na chvíľku do vriacej vody a následne schladíme studenou vodou. Potom ich ľahko ošúpeme a poukladáme do pohárov. Paradajky zalejeme s prepasírovanou šťavou z rajčín a následne poháre uzatvoríme a sterilizujeme 10 minút pri teplote 80 stupňov.
Paradajky vo vlastnej šťave sú vhodné na prípravu pizze, omáčok na špagety alebo leča.
Hustý paradajkový kečup s cviklou
O tom, že najlepší a určite aj najzdravší je domáci kečup, nemusíme ani písať. Tu je recept na krásny červený kečup, ktorý určite stojí za ochutnanie.
Suroviny
· 1 kg paradajok (my sme použili ½ Strápáčika a ½ Koktejlky)
· 1ks väčšej cvikly
· ½ kg jabĺk
· ¼ kg cibule
· 5 strúčikov cesnaku
· 1 dcl octu
· 200g cukru
· 6 čajových lyžičiek mletého čierneho korenia
· 1 čajová lyžička sladkej mletej papriky
· 1 čajová lyžička sladkej pálivej papriky
· 6ks celého čierneho korenia
· 6ks celého nového korenia
· 6ks bobkového listu
· klinčeky
Paradajky, cesnak, cibuľu a jablká (môžeme aj so šupkou) pokrájame. Cviklu postrúhame. Cibuľu s cesnakom do zlatista opražíme a pridáme paradajky jablká a cibuľu. Postupne pridáme koreniny a varíme cca 1 hodinu. Ak máte radi jemne pikantnú verziu môžete pridať viac pálivej papriky alebo nadrobno nakŕajanú chilli papričku.
Prepasírujeme a necháme vychladnúť. Dáme do čistých menších pohárov, dbáme na to, aby gumička na uzávere bola suchá. Viečkom dobre uzavrieme a sterilizujeme pri teplote 100°C, 30 minút.