Špagety s krevetami a cherry paradajkami Čerinka
Vďaka moderným skleníkom si môžeme dopriať ich šťavnatú chuť a omamnú vôňu počas celého roka. Každé semienko sadíme s rovnakým nadšením, s akým sa potom staráme o každý plod, aby vám v kuchyni vytvoril nezabudnuteľný chuťový zážitok.
Presne vďaka tejto poctivej práci dokážu naše paradajky rozvinúť svoju jedinečnú vôňu, plnú chuť a čerstvosť v každom jedle. Dnes vám prinášame recept na klasické aglio olio, no tentokrát ho doplníme o šťavnaté krevety a naše sladké slovenské paradajky, ktoré celému pokrmu dodajú svieži letný nádych. Nechajte sa inšpirovať vôňou Stredomoria v kombinácii s chuťou domova – a vychutnajte si pravú esenciu kvalitných ingrediencií vo vašej kuchyni.
Ingrediencie (pre 2 osoby):
· 200 g špagiet (môžete si pripraviť aj domáce, recept nájdete tu: domáce talianské cestoviny)
· 250 g očistených kreviet (môžu byť aj mrazené, pred použitím ich nechajte rozmraziť)
· 6 – 8 cherry paradajok Čerinka
· 3 strúčiky cesnaku
· 1/2 čili papričky (alebo štipka sušených čili vločiek)
· 4 PL olivového oleja
· hrsť čerstvej petržlenovej vňate
· Soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie
- 3 plátky masla
Príprava:
- Špagety uvarte (al dente) podľa návodu na obale. Do hrnca so slanou vriacou vodou pridajte špagety a varte ich približne 8 – 10 minút (alebo podľa odporúčaní na obale). Prípadne si môžete kúpiť chladené alebo urobiť vlastné.
- Pripravte si základ
Medzitým, čo sa cestoviny varia, rozohrejte na strednom plameni väčšiu panvicu a vlejte do nej olivový olej. Pridajte najemno nakrájaný cesnak a nasekanú čili papričku (prípadne štipku sušených čili vločiek). Znížte plameň, aby sa cesnak nepripálil, a nechajte ho pár sekúnd rozvoňať. - Orestujte krevety
Do panvice pridajte očistené krevety. Ak sú mrazené a rozmrazené, stačí ich podusiť 2 – 3 minúty z každej strany, kým nezružovejú a nezačnú sa mierne rolovať. - Pridajte paradajky
Keď sú krevety takmer hotové, vložte do panvice na štvrťky pokrájané slovenské Čerinka. Nechajte všetko spolu chvíľu prehriať a mierne povariť, aby sa chute spojili, no paradajky si pritom stále zachovali svoju šťavnatosť. - Dochutenie
Pridajte soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti. - Pridanie špagiet
Uvarené špagety (necedíme) pridajte rovno z hrnca do panvice k zmesi kreviet a paradajok. Dobre premiešajte, aby sa cestoviny obalili vo vôni cesnaku a šťave z paradajok, pridajte trocha vody z cestovín, aby vznikla jemná omáčka. - Záverečné doladenie
Pridajte najemno nasekanú petržlenovú vňať. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, môžete priliať ešte trocha vody z cestovín. - Pridajte maslo
Na záver vložte do panvice 3 plátky masla a nechajte ich roztopiť, aby sa chute krásne spojili a omáčka získala lahodnú, jemnú konzistenciu. - Servírovanie
Špagety s krevetami a slovenskými paradajkami podávajte okamžite, aby boli špagety pekne horúce a krevety krehké. Môžete ich dozdobiť ďalšou vetvičkou čerstvej petržlenovej vňate a prípadne jemne zakvapkať kvalitným olivovým olejom.