Rýchle jahodové tiramisu
Ingrediencie
Na jahodovú omáčku:
500 g čerstvých jahôd
50 g cukru
Šťava z 1 citróna
Na krém:
250 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
100 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
Na vrstvenie:
200 g piškót (dlhé piškóty typu savoiardi)
250 ml jahodového džúsu (alebo čerstvo vylisovanej jahodovej šťavy)
Čerstvé jahody na ozdobu
Lístky mäty na ozdobu (voliteľné)
Postup
Príprava jahodovej omáčky:
Jahody umyte, odstopkujte a nakrájajte na malé kúsky.
V stredne veľkom hrnci zmiešajte jahody, cukor a citrónovú šťavu.
Varíme na strednom ohni, kým jahody nezmäknú a omáčka nezačne hustnúť (približne 10 minút). Nechajte vychladnúť.
Príprava krému:
V miske vyšľahajte smotanu na šľahanie so 100 g práškového cukru a vanilkovým cukrom, kým nezískate tuhú šľahačku.
V druhej miske jemne rozmiešajte mascarpone, aby bolo krémové.
Opatrne vmiešajte vyšľahanú smotanu do mascarpone, až kým nevznikne hladký krém.
Príprava piškót:
Rýchlo namáčajte piškóty v jahodovom džúse (len na chvíľu, aby sa nerozmočili).
Vrstvenie tiramisu:
Na dno misy alebo jednotlivých pohárov položte vrstvu namočených piškót.
Na piškóty naneste vrstvu jahodovej omáčky.
Nasleduje vrstva mascarpone krému.
Opakujte vrstvy piškót, jahodovej omáčky a mascarpone krému, kým nepoužijete všetky ingrediencie. Poslednú vrstvu by mal tvoriť mascarpone krém.
Chladenie:
Tiramisu zakryte fóliou a nechajte ho aspoň 4 hodiny v chladničke (ideálne cez noc), aby sa chute prepojili a dezert stuhol.
Podávanie:
Pred podávaním ozdobte vrch tiramisu čerstvými jahodami a prípadne lístkami mäty.
Tipy
Ak chcete tiramisu ešte viac osviežiť, môžete do jahodovej omáčky pridať trošku čerstvej mäty.
Na zdobenie môžete použiť aj nastrúhanú bielu čokoládu pre ešte bohatšiu chuť.