RECEPT - Slaný koláč, ktorý neomrzí

Tím, čo ochutnali Medulienku potvrdia, že je skvelá nielen čerstvá, ale i prepečená. A keď ju obložíte lahôdkami ako je slanina, smotana a syr, je jasné, že ide o hriech, ktorý si jednoducho sem tam musíte dopriať. A keď nie vy, tak aspoň návštevy sa zbláznia blahom…
Ingrediencie
Cesto:
- hladká múka 175 g,
- studené maslo, nakrájané na kocky 90 g,
- žĺtok 1 ks
- studená voda 4 lyžice
Náplň:
- 100g Medulienok
- 200g slaniny alebo parmskej šunky
- 300g syra gouda
- 1 smotana
- vajíčko a bielok
- čierne mleté korenie a soľ
Postup
Začneme prípravou cesta, ktoré je sympaticky jednoduché. Jednoducho zmiešame všetky ingrediencie a postupne rukami spojíte do jednej hladkej hmoty. Výsledok potom necháme trochu stuhnúť v chladničke, aby sa s ním lepšie pracovalo. Ideálne tak hodinku. Medzitým si zapneme rúru, ktorú rozohrejeme na 200°C. Vyšľaháme smotanu s vajíčkom a korením. Nastrúhame nahrubo syr a rajčinky prepolíme. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme nasucho na panvici. Nie je to nevyhnutné, ale opražená chutí v koláči o poznanie lepšie. A niekedy dokonca i chrumká!
Z chladničky vytiahneme cesto a vyvaľkáme ho na ovál, ktorý bude čo možno najviac pripomínať kruh, hrúbka sa pohybuje okolo 3 - 4 mm. Nie je ho zrovna málo, takže využijeme guľatú formu s priemerom aspoň XX cm. Okraje by mali byť trochu vyššie, pretože cesto sa spečie. Dno prepicháme hala-bala vidličkou, aby sa mu lepšie dýchalo.
Teraz príde asi najviac otravná časť prípravy, kedy musíme nechať chvíľu piecť len samostatný korpus. Pokiaľ ste poctivci a chcete si pripadať profi, môžete ho vyložiť papierom a ten zaťažiť fazuľami. Pokiaľ sa chcete jednoducho len dobre najesť a nevadí vám riskovať, že z niektorých uhlov nebude koláč zrovna výstavný a “instagramový”, jednoducho to dajte do rúry ako to je. Pečieme ho tak dlho, pokiaľ nezačne trošku zlatnúť, môže to trvať 15 - 20 minút.
Potom korpus vytiahneme a začne zábava. Dno zľahka polejeme smotanovou zmesou a prihodíme asi ⅓ syra. Potom náhodne a umelecky rozložíme rajčiny a slaninu, nakoniec zostatok syra a všetko prelejeme ostatnou smotanou s vajíčkami, ktorá nám koláč spojí v jeden chuťový zážitok.
Takto slaný koláč pečieme ešte asi pol hodiny.
Výsledok je skvelý ako čerstvý, tak i na druhý den z chladničky.
Milujú ho návštevy, pokiaľ vydrží tak dlho, kým dorazia.
Dobrú chuť a s láskou❤
OVOZELA
