Domáca pizza s vôňou bazalky a chuťou čerstvých paradajok
Zbožňujte taliansku kuchyňu, jej dokonalú pizzu, vôňu bazalky a chuť sladkých paradajok? Milujete skvelú chuť kvalitných a čerstvých surovín? Upečte si spolu s nami pizzu, ktorá sa v okamihu stane vaším najobľúbenejším jedlom. Garantujeme, že vám jej chuť ulahodí rovnako ako chuť sladkých paradajok Ovozela.
Čo budeme potrebovať?
NA CESTO:
- 120 g hladkej múky (môže byť aj trochu viac)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica olivového oleja
- droždie (na 1/4 kg múky polovica kocky)
- voda
NA PARADAJKOVÝ ZÁKLAD:
- paradajky Ovozela
- domáci kečup podľa receptu Miriam Kalisovej z paradajok Ovozela
- oregano
- cukor
- cesnak
- cibuľa
- olivový olej
(všetky množstvá podľa chuti)
NA BAZALKOVÉ PESTO:
- 50 g čerstvej bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- 100 ml olivového oleja
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- štipka soli
- 1 lyžica píniových orieškov
NA ZDOBENIE A OCHUTENIE:
- sladké paradajky Ovozela
- sušené paradajky
- čerstvý baby špenát
- rukola
- mozzarella / parmezán
- bazalka
- olivový olej
Najskôr si pripravíme cesto, pretože nám bude chvíľu kysnúť. Do misky nasypeme múku, pridáme cukor, soľ, olivový olej, droždie a postupne pridávame vodu. Cesto miesime dovtedy, kým sa neprestane lepiť. Prikryjeme utierkou a uložíme do tepla. Po pol hodine cesto znovu premiesime a necháme ho kysnúť ďalšiu pol hodinu. Je dôležité, aby cesto správne nakyslo, bolo jemné a nadýchané.
Kým cesto kysne, pripravíme si paradajkový základ a bazalkové pesto.
Ako na paradajkový základ?
Tajomstvo dobrého základu na pizzu nie je len v kečupe a už vôbec nie len v paradajkovom pretlaku. Samotný paradajkový základ musí chutiť. Pripravíme si ho tak, aby domáca pizza mala neodolateľnú chuť.
Paradajkový základ na pizzu sme vylepšili tým, že sme najskôr na olivovom oleji opražili cibuľku s nakrájaným cesnakom. Pridali sme cukor a nechali ho skaramelizovať. Pridali sme domáci kečup a nadrobno nakrájané paradajky Ovozela. Zmes sme ochutili prepasírovaným cesnakom, oreganom, soľou a korením, nechali asi 15 minút povariť, aby cibuľka zmäkla a zmes sa zahustila. Paradajkový pretlak stačí nechať vychladnúť a použiť na pizzu.
Ako pripraviť bazalkové pesto?
Do mixéru dáme bazalku, olej, cesnak, trochu soli a oriešky. Zmes rozmixujeme na pyré, preložíme do misy a premiešame so strúhaným parmezánom.
Ak nám už cesto nakyslo, môžeme ho rozvaľkať a začať s prípravou pizze.
Rúru vyhrejeme na 220-230 stupňov a cesto vytvarujeme do tvaru pizzy. Cesto vyvaľkáme na tenko, až na okraje, ktoré by mali byť dvakrát hrubšie ako stred pizze. Zľahka ho potrieme olivovým olejom. Polovicu potrieme pripravovaným paradajkovým základom a druhú polovicu bazalkovým pestom.
Zvyšok ponecháme vašej fantázii. My sme pizzu ozdobili mozzarellou, parmezánom, čerstvou bazalkou, baby špenátom, rukolou a sušenými paradajkami.
Pripravenú pizzu vložíme do vyhriatej rúry a necháme piecť 10 – 15 minút. Ako spoznáme, že už je domáca pizza hotová? Jednoducho. Okraje sú upečené do zlatista.
Na hotovú pizzu uložíme niekoľko lístkov čerstvej bazalky, ktorá jej dodá nádhernú vôňu.
Prajeme dobrú chuť!
S láskou OVOZELA