5 tipov na rýchlu večeru: Cestoviny, cuketa či burrito
DOMÁCE RAVIOLI PLNENÉ RICOTTOU S PARADAJKOVOU OMÁČKOU
Recept je na 2 väčšie porcie
Cesto
- 200g polohrubá múka
- 2ks vajec
- 2 PL olivového oleja
- 1 PL vlažnej vody
- Štipka soli
Plnka
- 250g riccota
- 100g strúhaného tvrdého syru
- Pažítka
- Soľ podľa chuti
Paradajková omáčka
- 3 strapce cherry paradajok
- 2 PL olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- ½ cibule
- Soľ
- Polovička cukety
- 1 čili paprička
- Čerstvá bazalka
Najprv si pripravíme cesto. Do misky dáme vajíčka, preosiatu múku, olej a soľ. Miešame v kuchynskom robote a pomaličky prilievame vodu (tak aby malo cesto dobrú konzistenciu). Vyklopíme na pomučenú dosku a jemne vypracujeme ešte rukou. Následne cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky.
Medzitým ako je cesto v chladničke, pripravíme si omáčku. Paradajky olúpeme tak, že ich vložíme do horúcej vody na 30 sekúnd, následne ich ochladíme studenou vodou a olúpeme.
Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájaný cesnak. Cesnak krájame- nepučíme. Nakrájame si cuketu a paradajky na malé kocky a pridáme na panvicu, keď je cibuľa už zlatistej farby. Omáčku necháme dusiť.
Vytiahneme cesto z chladničky a rozvaľkáme ho na dva pláty, rovnakej veľkosti. Necháme chvíľu vysušiť a zatiaľ si pripravíme plnku. Zmiešame riccotu, nastrúhaný syr a pažítku. Potom robíme kôpky z plnky vedľa seba na jeden plát a druhým cesto prikryjeme. Krájame rádielkom a pritlačíme jemne okraje. Dáme variť vodu, kde cestoviny povaríme.
Do omáčky pridáme na záver, listy bazalky, soľ a čili podľa chuti. Ravioli varíme cca 5 minút a vyberáme ich sitkom a zalejeme omáčkou.
CHLEBÍK S AVOKÁDOVOU NÁTIERKOU
Ingrediencie
- 2 zrelé avokáda (buď kúpte čierne, alebo zelené nechajte 1-2 dni doztieť, musia byť mäkké)
- 1 strúčik pretlačeného cesnaku
- 1 čajová lyžička soli
- kajanské korenie podľa chuti
- 1/2 najemno nakrájanej cibule
- 2 cherry paradajky ( Koktejka alebo Čerinka)
- najemno nasekaný koriander
Postup
Najprv rozpučíme avokádo vidličkou a urobíme jemnú zmes. Pridáme ďalšie ingrediencie a odložíme ho na hodinu do chladničky. Následne vyberieme a servírujeme s hriankou.
MEXICKÉ BURRITO S AVOKÁDOM
Porcie : 6x burrito
Kalórie : 469 kcal
Ingrediencie
- 500g mletého hovädzieho mäsa
- jeden pohár mexickej omáčky (Taco)
- 1 strúčik cesnaku
- 1/2 lyžičky cibule
- 1/2 lyžičky sladkej papriky
- 1/2 lyžičky chili
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky kajenského korenia
Do burrita
- 6x tortilla
- 3/4 šálky varenej ryže (190 g)
- 1/2 šálky konzervovanej fazule (120 g)
- 1 šálka drveného syra (čedar) (120 g)
- 1 šálka guacamole (235 g)
- nakrájaný šalát
- nakrájané paradajky
- nakrájaná paprika
- kyslá smotana podľa chuti
Postup
1. Na veľkej panvici rozpálime olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Keď bude cibuľa opražená, pridáme mleté mäso. Mäso na panvici orestujeme a pridáme soľ a čierne korenie. Keď je mäso hotové pridáme mexickú omáčku a nakrájanú papriku. Znížime na nízku teplotu a pridáme chilli, kajanské korenie, cesnak a mletú papriku. Necháme variť asi 10 minút.
2. Na plochý tanier položíme tortillu (predtým ju ohrejeme na suchej panvici) do stredu tortilly vložíme ryžu, následne hovädzie mäso, fazuľu a syr. Na vrch syra nanesieme guacamole. Nakoniec poukladáme šalát, paradajky a kyslú smotanu podľa chuti. Zrolujeme burrito a podávame.
CESTOVINY S MORSKÝMI PLODMI V PARADAJKOVEJ OMÁČKE
Ingrediencie
- 450g plody mora (kúpite mrazené, obsahujú mušle, chobotnice a kalmáre)
- 400 g paradajkového pyré
- 4 paradajky (Koktejlka alebo Čerinka) odporúčame na strapci, tie sú viac aromatickejšie
- 1 cibuľa
- 1 Strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 malá čili paprička
- 1 mrkva
- 500g najlepšie chladené cestoviny
- 1 PL lyžica olivového oleja
Postup
1.V malom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme do nej na pár sekúnd paradajky. Paradajky vyberieme a zbavíme ich šupky. Paradajky nakrájame na štvrtinky. A dáme bokom.
2.Vo väčšej panvici opražíme nadrobno nasekanú cibuľu na rozpálenom oleji.
3.Potom pridáme nadrobno nasekaný cesnak a nadrobno nasekanú mrkvu, osolíme.
4.Necháme podusiť.
5.Pridáme rozmrazené plody mora a 2 minúty ich pražíme.
6.Následne pridáme paradajkové pyré a korenie a paradajky.
7.Omáčku ešte varíme za občasného miešania na miernom plameni 10 minút.
8.Medzitým dáme zovrieť vodu a uvaríme cestoviny. Ak máte chladené tie sú za 3 minúty uvarené (al dente).
9.Cestoviny následne vyberieme z vody necháme jemne odtiecť a pridáme do omáčky. Spolu dobre premiešame a môžeme podávať.
ZAPEKANÁ CUKETA S MOZZARELOU, PROSCIUTTOM A PARADAJKAMI
Ingrediencie
1 veľká cuketa
10 ks Čeriniek alebo Koktejliek
1x Mozzarelu
100g prosciutta
1x pohár grilovaných šampiónov v olivovom oleji
lístky Bazalky
Soľ
Postup
Cuketu si rozrežeme na polovicu a vydlabeme vnútro. Nasekané šampióny spolu s"výdlabkom z cukety" hodíme na panvicu a nežne opečieme. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky . Počas smaženia plnky si nakrájame na plátky mozzarelu. Jemne opečenú plnku položíme do vydlabaných cukiet, na to naukladáme a mozzarelu a prosciutt. Dáme piecť cca na 25 minút na 180 stupňov.