5 tipov na rýchlu večeru: Cestoviny, cuketa či burrito

5 tipov na rýchlu večeru: Cestoviny, cuketa či burrito

DOMÁCE RAVIOLI PLNENÉ RICOTTOU S PARADAJKOVOU OMÁČKOU

Recept je na 2 väčšie porcie

Cesto

  • 200g polohrubá múka
  • 2ks vajec
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL vlažnej vody
  • Štipka soli  

Plnka

  • 250g riccota
  • 100g strúhaného tvrdého syru
  • Pažítka
  • Soľ podľa chuti

Paradajková omáčka

  • 3 strapce cherry paradajok
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • ½ cibule
  • Soľ
  • Polovička cukety
  • 1 čili paprička
  • Čerstvá bazalka

Najprv si pripravíme cesto. Do misky dáme vajíčka, preosiatu múku, olej a soľ. Miešame v kuchynskom robote a pomaličky prilievame vodu (tak aby malo cesto dobrú konzistenciu).  Vyklopíme na pomučenú dosku a jemne vypracujeme ešte rukou. Následne cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky.

Medzitým ako je cesto v chladničke, pripravíme si omáčku. Paradajky olúpeme tak, že ich vložíme do horúcej vody na 30 sekúnd, následne ich ochladíme studenou vodou a olúpeme.

Na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a nakrájaný cesnak. Cesnak krájame- nepučíme. Nakrájame si cuketu a paradajky na malé kocky a pridáme na panvicu, keď je cibuľa už zlatistej farby. Omáčku necháme dusiť.

Vytiahneme cesto z chladničky a rozvaľkáme ho na dva pláty, rovnakej veľkosti. Necháme chvíľu vysušiť a zatiaľ si pripravíme plnku. Zmiešame riccotu, nastrúhaný syr a pažítku. Potom robíme kôpky z plnky vedľa seba na jeden plát a druhým cesto prikryjeme. Krájame rádielkom a pritlačíme jemne okraje.  Dáme variť vodu, kde cestoviny povaríme.

Do omáčky pridáme na záver, listy bazalky, soľ a čili podľa chuti. Ravioli varíme cca 5 minút a vyberáme ich sitkom a zalejeme omáčkou.

CHLEBÍK S AVOKÁDOVOU NÁTIERKOU

Ingrediencie

  • 2 zrelé avokáda (buď kúpte čierne, alebo zelené nechajte 1-2 dni doztieť, musia byť mäkké)
  • 1  strúčik pretlačeného cesnaku
  • 1 čajová lyžička soli
  • kajanské korenie podľa chuti
  • 1/2 najemno nakrájanej cibule
  • 2 cherry paradajky ( Koktejka alebo Čerinka)
  • najemno nasekaný koriander

Postup

Najprv rozpučíme avokádo vidličkou a urobíme jemnú zmes. Pridáme ďalšie ingrediencie a odložíme ho na hodinu do chladničky. Následne vyberieme a servírujeme s hriankou.

MEXICKÉ BURRITO S AVOKÁDOM

Porcie : 6x burrito

Kalórie : 469 kcal

Ingrediencie

  • 500g mletého hovädzieho mäsa 
  • jeden pohár mexickej omáčky (Taco)
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1/2 lyžičky cibule
  • 1/2 lyžičky sladkej papriky
  • 1/2 lyžičky chili 
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky kajenského korenia

Do burrita

  • 6x  tortilla
  • 3/4 šálky varenej ryže (190 g)
  • 1/2 šálky konzervovanej fazule (120 g)
  • 1 šálka drveného syra (čedar) (120 g)
  • 1 šálka guacamole (235 g)
  • nakrájaný šalát
  • nakrájané paradajky
  • nakrájaná paprika
  • kyslá smotana podľa chuti   

Postup

1. Na veľkej panvici rozpálime olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu. Keď bude cibuľa opražená, pridáme mleté mäso. Mäso na panvici orestujeme a pridáme soľ a čierne korenie. Keď je mäso hotové pridáme mexickú omáčku a nakrájanú papriku. Znížime na nízku teplotu a pridáme chilli, kajanské korenie, cesnak a mletú papriku. Necháme variť asi 10 minút.

2. Na plochý tanier položíme tortillu (predtým ju ohrejeme na suchej panvici) do stredu tortilly vložíme ryžu, následne hovädzie mäso, fazuľu a syr. Na vrch syra nanesieme guacamole. Nakoniec poukladáme šalát, paradajky a kyslú smotanu podľa chuti. Zrolujeme burrito a podávame.

 

CESTOVINY S MORSKÝMI PLODMI V PARADAJKOVEJ OMÁČKE

Ingrediencie

  • 450g plody mora (kúpite mrazené, obsahujú mušle, chobotnice a kalmáre)
  • 400 g paradajkového pyré
  • 4 paradajky (Koktejlka alebo Čerinka) odporúčame na strapci, tie sú viac aromatickejšie
  • 1 cibuľa
  • 1 Strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 malá čili paprička
  • 1 mrkva
  • 500g najlepšie chladené cestoviny
  • 1 PL lyžica olivového oleja

Postup

1.V malom hrnci necháme zovrieť vodu, vložíme do nej na pár sekúnd paradajky. Paradajky vyberieme a zbavíme ich šupky. Paradajky nakrájame na štvrtinky. A dáme bokom.

2.Vo väčšej  panvici opražíme nadrobno nasekanú cibuľu na rozpálenom oleji.

3.Potom pridáme nadrobno nasekaný cesnak a nadrobno nasekanú mrkvu, osolíme.

4.Necháme podusiť.

5.Pridáme rozmrazené plody mora a 2 minúty ich pražíme.

6.Následne pridáme paradajkové pyré a korenie a paradajky.

7.Omáčku ešte varíme za občasného miešania na miernom plameni 10 minút.

8.Medzitým dáme zovrieť vodu a uvaríme cestoviny. Ak máte chladené tie sú za 3 minúty uvarené (al dente).

9.Cestoviny následne vyberieme z vody necháme jemne odtiecť a pridáme do omáčky.  Spolu dobre premiešame a môžeme podávať.

ZAPEKANÁ CUKETA S MOZZARELOU, PROSCIUTTOM A PARADAJKAMI

Ingrediencie

1 veľká cuketa
10 ks Čeriniek alebo Koktejliek
1x Mozzarelu
100g prosciutta
1x pohár grilovaných šampiónov v olivovom oleji
lístky Bazalky
Soľ

Postup

Cuketu si rozrežeme na polovicu a vydlabeme vnútro. Nasekané šampióny spolu  s"výdlabkom z cukety" hodíme na panvicu a nežne opečieme. Pridáme olúpané a nakrájané paradajky . Počas smaženia plnky si nakrájame na plátky mozzarelu. Jemne opečenú plnku položíme do vydlabaných cukiet, na to naukladáme a mozzarelu a prosciutt. Dáme piecť cca na 25 minút na 180 stupňov.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás