5 jesenných polievok, ktoré zahrejú a sú plné vitamínov

5 jesenných polievok, ktoré zahrejú a sú plné vitamínov

Hokkaido polievka bez smotany

Vynikajúca tekvicová polievka, ktorá zahreje počas jesene.

1ks tekvica hokkaido

2ks mrkva

1ks cibuľa

olivový olej

2 litre zeleninový vývar

soľ

čierne korenie

tekvicové jadierka lúpané

 

POSTUP

Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú do zlatista orestujeme.

Pridáme umytú na kocky pokrájanú tekvicu Hokkaido aj so šupkou a aj mrkvu. Zeleninu orestujeme a pridáme vývar a necháme variť.

Keď je tekvica mäkká rozmixujeme ju tyčovým mixérom do hladka a necháme zovrieť.  Tekvicové jadierka opražíme na suchej panvici a posypeme ich na polievku.

hokkaido polievka bez smotany

 Zdroj:pixabay.com

 

Domáca cesnačka

1 liter zeleninový vývar

5 ks strúčik cesnaku

1ks väčšia cibuľa

4ks zemiaku

1ks vajce

1 PL masla

soľ

čierne korenie

mletá paprika sladká

rasca drvená

pečivo

 

POSTUP

Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno. V hrnci necháme roztopiť maslo a pridáme cibuľu a 3 strúčiky cesnaku a polosíme. Orestujeme a pridáme nakrájané na kocky zemiaky, ktoré jemne opražíme.

Všetko zalejeme vývarom, pridáme rascu a soľ. Prikryjeme pokrievkou a varíme. Pred dokončením pridáme do polievky zvyšné dva strúčiky cesnaku, aby mala polievka výraznú cesnakovú chuť. Keď sú zemiaky mäkké, do horúcej polievky vmiešame rozšľahané vajíčko a cca po minúte odstavíme. 

Na panvici na masle si opečieme pečivo pokrájané na kocky. Polievku podávame teplú a na vrch ju posypeme kockami pečiva.

 

Cviklová polievka s kozím syrom

cvikla / červená repa 2 ks

1l zeleninový vývar

1ks  cibuľa

2ks  zemiaky

1ks koreňový petržlen

1 strapec Čerinka cherry paradajok

Čili

Čierne korenie

Soľ

Olivový olej

 

Olúpeme si paradajky. Tak, že ich ponoríme do horúcej vody a rýchlo schladíme. Na olivovom oleji a masle opražíme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa prepražená pridáme na drobno nakrájanú cviklu, zemiaky, petržlen a olúpané celé paradajky. Posolíme a okoreníme podľa chuti. Môžete pridať aj čili. Všetko zalejeme vývarom a varíme až kým zelenina nezmäkne. Následne tyčovým mixérom zeleninu rozmixujeme a ešte necháme zovrieť. Pri servírovaní polievku posypeme na kocky nakrájaným kozím syrom.

 

Domáca francúzska polievka

250 g mäso (bravčové alebo hovädzie)

2 PL masla

1 PL oleja

1 ks väčšia mrkva

1 ks petržlen

½  pór

2 ks mladá cibuľka

1 strúčik cesnaku

1 ks cestovín (mušličiek)

Mletá červená paprika sladká

Soľ

Čierne korenie

Kurkuma

Najprv si pomelieme mäso. Mrkvu a petržlen nakrájame na kocky. Pór alebo jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Na oleji si opražíme mäso a odstavíme. Do väčšieho hrnca pridáme maslo a necháme ho trocha popražiť.  Pridáme petržlen, mrkvu a celý cesnak. Zeleninu orestujeme, osolíme a okoreníme a pridáme mäso a vodu. Necháme variť kým zelenina nezmäkne. Nakoniec pridáme pór. Všetko premiešame. A ešte chvíľku povaríme.

Cestoviny si uvaríme osobitne a servírujeme.

 

francúzska polievkaZdroj:pixabay.com

Fazuľová polievka

  • 300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
  • 1 cibuľa
  • 2ks zemiak
  • 200 g bielej suchej fazule (namočenej cez noc)
  • 100 ml bieleho suchého vína
  • 400 g cherry paradajok Koktejlka na strapci
  • 2 l zeleninového vývaru
  • 3 mrkvy
  • sušená majoránka Mikado
  • čerstvá petržlenová vňať
  • olivový olej
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • 5 bobkových listov
  • 10 strúčikov cesnaku
  • nové korenie

 

Deň vopred si namočíme fazuľu do vody, aby zmäkla. Nasekanú cibuľu nadrobno opečieme v hrnci s trochou oleja. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. Cesnak nakrájame nadrobno a pridáme do hrnca. Pridáme na kocky nakrájané mäso a orestujeme. Osolíme a okoreníme.

Keď sa mäso stiahne, pridáme namočenú fazuľu a premiešame a zalejeme vínom a chvíľu varíme. Pridáme olúpané paradajky (pozri návod na lúpanie paradajok). Všetko zalejeme vývarom. Keď fazuľa zmäkne pridáme mrkvu. Varíme až pokiaľ všetko nezmäkne.

Chutilo vám?
Zaujímame vás?

kontaktujte nás