5 jesenných polievok, ktoré zahrejú a sú plné vitamínov
Hokkaido polievka bez smotany
Vynikajúca tekvicová polievka, ktorá zahreje počas jesene.
1ks tekvica hokkaido
2ks mrkva
1ks cibuľa
olivový olej
2 litre zeleninový vývar
soľ
čierne korenie
tekvicové jadierka lúpané
POSTUP
Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, ktorú do zlatista orestujeme.
Pridáme umytú na kocky pokrájanú tekvicu Hokkaido aj so šupkou a aj mrkvu. Zeleninu orestujeme a pridáme vývar a necháme variť.
Keď je tekvica mäkká rozmixujeme ju tyčovým mixérom do hladka a necháme zovrieť. Tekvicové jadierka opražíme na suchej panvici a posypeme ich na polievku.
Zdroj:pixabay.com
Domáca cesnačka
1 liter zeleninový vývar
5 ks strúčik cesnaku
1ks väčšia cibuľa
4ks zemiaku
1ks vajce
1 PL masla
soľ
čierne korenie
mletá paprika sladká
rasca drvená
pečivo
POSTUP
Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno. V hrnci necháme roztopiť maslo a pridáme cibuľu a 3 strúčiky cesnaku a polosíme. Orestujeme a pridáme nakrájané na kocky zemiaky, ktoré jemne opražíme.
Všetko zalejeme vývarom, pridáme rascu a soľ. Prikryjeme pokrievkou a varíme. Pred dokončením pridáme do polievky zvyšné dva strúčiky cesnaku, aby mala polievka výraznú cesnakovú chuť. Keď sú zemiaky mäkké, do horúcej polievky vmiešame rozšľahané vajíčko a cca po minúte odstavíme.
Na panvici na masle si opečieme pečivo pokrájané na kocky. Polievku podávame teplú a na vrch ju posypeme kockami pečiva.
Cviklová polievka s kozím syrom
cvikla / červená repa 2 ks
1l zeleninový vývar
1ks cibuľa
2ks zemiaky
1ks koreňový petržlen
1 strapec Čerinka cherry paradajok
Čili
Čierne korenie
Soľ
Olivový olej
Olúpeme si paradajky. Tak, že ich ponoríme do horúcej vody a rýchlo schladíme. Na olivovom oleji a masle opražíme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Keď je cibuľa prepražená pridáme na drobno nakrájanú cviklu, zemiaky, petržlen a olúpané celé paradajky. Posolíme a okoreníme podľa chuti. Môžete pridať aj čili. Všetko zalejeme vývarom a varíme až kým zelenina nezmäkne. Následne tyčovým mixérom zeleninu rozmixujeme a ešte necháme zovrieť. Pri servírovaní polievku posypeme na kocky nakrájaným kozím syrom.
Domáca francúzska polievka
250 g mäso (bravčové alebo hovädzie)
2 PL masla
1 PL oleja
1 ks väčšia mrkva
1 ks petržlen
½ pór
2 ks mladá cibuľka
1 strúčik cesnaku
1 ks cestovín (mušličiek)
Mletá červená paprika sladká
Soľ
Čierne korenie
Kurkuma
Najprv si pomelieme mäso. Mrkvu a petržlen nakrájame na kocky. Pór alebo jarnú cibuľku nakrájame na kolieska. Na oleji si opražíme mäso a odstavíme. Do väčšieho hrnca pridáme maslo a necháme ho trocha popražiť. Pridáme petržlen, mrkvu a celý cesnak. Zeleninu orestujeme, osolíme a okoreníme a pridáme mäso a vodu. Necháme variť kým zelenina nezmäkne. Nakoniec pridáme pór. Všetko premiešame. A ešte chvíľku povaríme.
Cestoviny si uvaríme osobitne a servírujeme.
Zdroj:pixabay.com
Fazuľová polievka
- 300 g bravčového pliecka bez kosti vcelku
- 1 cibuľa
- 2ks zemiak
- 200 g bielej suchej fazule (namočenej cez noc)
- 100 ml bieleho suchého vína
- 400 g cherry paradajok Koktejlka na strapci
- 2 l zeleninového vývaru
- 3 mrkvy
- sušená majoránka Mikado
- čerstvá petržlenová vňať
- olivový olej
- soľ
- mleté čierne korenie
- 5 bobkových listov
- 10 strúčikov cesnaku
- nové korenie
Deň vopred si namočíme fazuľu do vody, aby zmäkla. Nasekanú cibuľu nadrobno opečieme v hrnci s trochou oleja. Osolíme, okoreníme a pridáme bobkové listy. Cesnak nakrájame nadrobno a pridáme do hrnca. Pridáme na kocky nakrájané mäso a orestujeme. Osolíme a okoreníme.
Keď sa mäso stiahne, pridáme namočenú fazuľu a premiešame a zalejeme vínom a chvíľu varíme. Pridáme olúpané paradajky (pozri návod na lúpanie paradajok). Všetko zalejeme vývarom. Keď fazuľa zmäkne pridáme mrkvu. Varíme až pokiaľ všetko nezmäkne.