Ovozela na Pohode 2022
Bratislava 10.júla 2022, už po štvrtý krát bolo naše družstvo pyšným partnerom festivalu Pohoda. Naše paradajky, jahody i čučoriedky mohli návštevníci pohody nielen ochutnať ale i zakúpiť.
Naše šikovné hostesky, počas celého festivalu vítali v stánku- jahôdke OVOZELA nadšených ochutnávačov ovocia a zeleniny. Pre najmenších návštevníkov sme mali aj omalovánky.
Spoločnosť Ovozela
Je združuje slovenských farmárov v pestovaní ovocia a zeleniny v Kameničanoch, Brutoch, Novákoch, Handlovej a Veľkých Zlievcoch a Marcelovej. Týždenne jedna farma nazbiera niekoľko ton paradajok, ktoré putujú na pult Slovenských obchodných reťazcov. Všetky paradajky sú prvotriedne a vždy čerstvo naoberané.
Pestovanie
Farmári pestujú rôzne druhy paradajok v skleníkoch. Každá farma pestuje inú odrodu paradajok. Od veľkých paradajok až po malé sladučké cherry paradajky. Skleníky sú moderne vybudované a spĺňajú najprísnejšie kritéria pri pestovaní paradajok. Okrem paradajok pestujú už aj jahody a v sade čučoriedky.
Farmárom pomáha pri pestovaní počítačový software, ten dokonale riadi priestor, kde sa paradajky pestujú. Meria teplotu a vlhkosť vzduchu, na základe vyhodnotenia počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko veľmi silné, prekrýva tienidlom sadenice a tým zabraňuje prenikaniu škodlivých lúčov. Pri pestovaní paradajok sa neplytvá ani kvapkou vody, prebytočná voda sa zo závlahy recykluje. Ďalej sa namiešava dažďová vodu s vodou zo studne aby vzniklo ideálne Ph. Vykurovanie skleníkov je zabezpečované len z trvalo obnoviteľných zdrojov.
Ovozela používa bio-ochranu.
Bio-ochrana sú o malý chrobáčikovia, ktorí sa živia škodcami. Opeľovanie majú na starosť čmeliaky. V jednom skleníku sa nachádza až 150 úľov.
GMO FREE a GAP certifikované
Pestovatelia na farmách Ovozela venujú veľa času výberu kvalitných odrôd s excelentnou chuťou. Ich odrody patria k najchutnejším na svete. Paradajky nie sú geneticky modifikované. Ovozela získala certifikát GlobalG.A.P. Ide o medzinárodne uznávaný súbor farmárskych predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve(GAP). Zaručuje minimálny dopad poľnohospodárstva na životné prostredie (pôdu a vodu) a efektívne využívanie prírodných zdrojov. Dbá hlavne na ochranu pracovníkov.
PRAVÁ CHUŤ
Dozreté paradajky sú oberané ručne a maximálne do 12 hodín od zberu sú už v obchodoch. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo si slovenské paradajky uchovávajú skvelú chuť a vôňu. Nikdy sa tieto paradajky nezbierajú zelené a nie sú dozrievané v skladoch alebo kamiónoch ako to býva zvykom u zahraničných dodávateľov.