ZASTAVTE SA V NAŠOM STÁNKU NA POHODE A OCHUTNAJTE NAŠE PARADAJKY
Bratislava 1.júla 2019, už po tretí krát je naše družstvo pyšným partnerom festivalu Pohoda. Naše paradajky však tento rok budú môcť ochutnať okrem brigádnikov a dobrovoľníkov aj návštevníci.
Naše krásne hostesky, budú počas celého festivalu vítať v stánku OVOZELA nadšených ochutnávačov paradajok. Máme pre vás pripravené zaujímavé kvízy, hry súťaže a ochutnávky paradajok. Tešíme sa na vás!
Spoločnosť Ovozela
Je združuje slovenských farmárov v pestovaní ovocia a zeleniny v Kameničanoch, Brutoch, Novákoch, Handlovej a Veľkých Zlievcoch a Marcelovej. Týždenne jedna farma nazbiera niekoľko ton paradajok, ktoré putujú na pult Slovenských obchodných reťazcov. Všetky paradajky sú prvotriedne a vždy čerstvo naoberané.
Pestovanie
Farmári pestujú rôzne druhy paradajok v skleníkoch. Každá farma pestuje inú odrodu paradajok. Od veľkých paradajok až po malé sladučké cherry paradajky. Skleníky sú moderne vybudované a spĺňajú najprísnejšie kritéria pri pestovaní paradajok.
Farmárom pomáha pri pestovaní počítačový software, ten dokonale riadi priestor, kde sa paradajky pestujú. Meria teplotu a vlhkosť vzduchu, na základe vyhodnotenia počasia otvára a zatvára okná. Ak je slnko veľmi silné, prekrýva tienidlom sadenice a tým zabraňuje prenikaniu škodlivých lúčov. Pri pestovaní paradajok sa neplytvá ani kvapkou vody, prebytočná voda sa zo závlahy recykluje. Ďalej sa namiešava dažďová vodu s vodou zo studne aby vzniklo ideálne Ph. Vykurovanie skleníkov je zabezpečované len z trvalo obnoviteľných zdrojov.
Ovozela používa bio-ochranu.
Bio-ochrana sú o malý chrobáčikovia, ktorí sa živia škodcami. Opeľovanie majú na starosť čmeliaky. V jednom skleníku sa nachádza až 150 úľov.
GMO FREE a GAP certifikované
Pestovatelia na farmách Ovozela venujú veľa času výberu kvalitných odrôd s excelentnou chuťou. Ich odrody patria k najchutnejším na svete. Paradajky nie sú geneticky modifikované. Ovozela získala certifikát GlobalG.A.P. Ide o medzinárodne uznávaný súbor farmárskych predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve(GAP). Zaručuje minimálny dopad poľnohospodárstva na životné prostredie (pôdu a vodu) a efektívne využívanie prírodných zdrojov. Dbá hlavne na ochranu pracovníkov.
PRAVÁ CHUŤ
Dozreté paradajky sú oberané ručne a maximálne do 12 hodín od zberu sú už v obchodoch. To je jeden z hlavných dôvodov, prečo si slovenské paradajky uchovávajú skvelú chuť a vôňu. Nikdy sa tieto paradajky nezbierajú zelené a nie sú dozrievané v skladoch alebo kamiónoch ako to býva zvykom u zahraničných dodávateľov.