Červené, šťavnaté. Slovenské!

Červené, šťavnaté. Slovenské!

Bratislava 20. júna 2017 (OVOZELA)

Slovenskí farmári sa spojili a ponúkajú Slovákom prvotriedne paradajky. Spotrebitelia si ich môžu vychutnať počas celého roka, pretože sa pestujú v moderných skleníkoch. Aj vďaka k tomu sú paradajky stále čerstvé, chutné a šťavnaté.

Špeciálne upravené skleníky sú vybavené difúznymi sklami a unikátnym softwarom, ktorý riadi celý skleník. Má na starosti cirkuláciu a vlhkosť vzduchu, vetranie, vysúva tienidlo, ak je slnko príliš ostré a recykluje vodu.  Vykurovanie  skleníkov je zabezpečené len z trvalo obnoviteľných zdrojov energie. Pri skleníkoch sa nachádzajú aj nádrže na zachytávanie dažďovej vody, tá sa mieša s vodou zo studne a tak pre rastlinky vzniká dokonalé pH.

„Narozdiel od dovážaných plodín, my oberáme iba dozreté paradajky, ktoré sú do pár hodín na pultoch v reťazcoch. Pestujeme ich na Slovensku vo viacerých regiónoch, ručne ich oberajú naši slovenskí zamestnanci. Zároveň každá farma venuje veľké množstvo času výberu najkvalitnejších odrôd. “ povedal pán Kelemen, jeden z konateľov Farmy Bruty.

Zaujímavosťou v celom procese je prístup družstva k škodcom, ktorí sú nočnou morou mnohých poľnohospodárov: „Na ochranu proti škodcom používame  bio-ochranu. Ide o chrobáčikov, pavúčikov a ich larvy. Chrobáky sa živia priamo škodcami a tým rastliny chránia. Opeľovanie v skleníkoch majú na starosť čmeliaci, pričom v jednom skleníku ich pracuje až 15 000,“ vysvetlia Anna Kováčová.

 

Ovozela je združenie slovenských farmárov, ktorí majú skleníky s celkovou rozlohou 10 hektárov v Kameničanoch, Brutoch, Novákoch, Handlovej a Veľkých Zlievcoch. Cieľom je vypestovať kvalitné prvotriedne ovocie a zeleninu s dôrazom na lokálnosť a s použitím kvalitných sadeníc. V súčasnosti produkuje OVOZELA viacero druhov od malých sladkých cherry paradajok až po veľké klasické paradajky. Jedna farma nazbiera týždenne niekoľko  ton paradajok, ktoré putujú na pult obchodných reťazcov. Jednotlivé farmy získali certifikát Global G.A.P.  Ide o medzinárodne uznávaný súbor farmárskych predpisov pre dobré praktiky v poľnohospodárstve (GAP). Certifikát zaručuje minimálny dopad poľnohospodárstva na životné prostredie (pôdu a vodu) a efektívne využívanie prírodných zdrojov. Zárukou certifikátu je ochrana pracovníkov, zvierat a vodného života.